p-ISSN: 1305-4600
e-ISSN: 2792-0909
Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
Başlangıç: 2005
Yayıncı: Dr. Serkan Yorgancılar

Din ve Sekülerleşme - Mehmet Ali Kirman

Article Sidebar

Ali Bayer
Nasıl Atıf Yapılır
Bayer, A. (2006). Din ve Sekülerleşme - Mehmet Ali Kirman. Demokrasi Platformu, 2(5). Geliş tarihi gönderen https://demokrasiplatformu.com/dergi/article/view/51


Özet

Genel olarak sekülerleşme, dini kurum ve sembollerin toplumsal alanda önemini kaybetme süreci olarak tanımlanır. Bu süreçte din, bireyselleşerek kendi alanına çekilmiş ve bireysel bir tercih meselesi haline gelmiştir. Yaşanan değişim tecrübeleri karşısında dinin modern toplumlarda yok olmadığı, biçim değiştirmiş olsa da varlığını halen devam ettirdiği görülmektedir. Sekülerleşme, Batılı toplumlarda ortaya çıkmış olsa da, batı dışı toplumlar da modernleşme ve sekülerleşme tecrübesi yaşamıştır. Dolayısıyla, onun etkilerinin sadece Batılı toplumlarla sınırlı olmadığının açık bir göstergesi durumundadır.

Batı'da sosyal bilimler alanında uzun yıllar çeşitli yönleriyle ele alınan bu konu, ülkemizde ancak son yıllarda kendisine tartışma zemini bulmuştur. Böylesine önemli bir konunun sosyologlar ve özelde din sosyologları tarafından ele alınması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. M. Ali Kirman'ın çalışması eksik bırakılan bu boşluğu doldurma noktasında katkı sağlamaktadır.

Article Details