p-ISSN: 1305-4600
e-ISSN: 2792-0909
Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
Başlangıç: 2005
Yayıncı: Dr. Serkan Yorgancılar

AB ve Milliyetçilik: Hangi Perspektif

Article Sidebar

Ali Ulusoy
Nasıl Atıf Yapılır
Ulusoy, A. (2005). AB ve Milliyetçilik: Hangi Perspektif. Demokrasi Platformu, 1(1). Geliş tarihi gönderen https://demokrasiplatformu.com/dergi/article/view/16


Özet

Avrupa'da ve hatta genel olarak Batı'da bir süredir “milliyetçilik” kavraminın başkalaşıma ve dönüşüme uğradığını biliyoruz. Artık yeni anlamıyla milliyetçilik, ırkçı temele dayalı bir aşırı milliyetçiliği ifade ediyor. Fransa'daki Le Pen'ci, Avusturya'daki Haider'ci siyasi oluşumlar, Belçika'daki Flaman Vlaamsblok hareketi, Almanya'daki Neo-Nazi akımlan ve hatta İtalya'daki Kuzey Ligi, Avrupa'daki yeni milliyetçiliği temsil etmektedirler.

Ancak ırkçı temeldeki bu radikal yeni milliyetçilik, her ne kadar kökenini Hitler'ci veya Mussolini'ci referanslara dayandırsa da, bunlardan daha farklı bir niteliğe bürünmüş durumdadır. Marjinal bir azınlık dışında bunlar, kendileriyle aynı “ırktan” olmayanların ve özellikle de zenciler, Araplar, Hintliler, Türkler gibi “güneyli esmerlerin" öldürülmelerini, yokedilmelerini ve “sabun yapılmalarını” hedeflemiyor, ancak bu "ötekiler"in ülkelerinden dışan atilmalarını yani kovulmalarını öngörüyor. Alman neo-nazilerinin duvarlara “Türkler dışarı (Türken raus)!" yazmalan, Fransız aşın milliyetçi parti lideri Le Pen'in “Ben Arapları çok severim, ancak kendi ülkelerinde bulunduklarında!” demesi bunun açık ömeklerinden.

Article Details