Küreselleşmenin Kuşaltması Altında Ulus-Devlet : Ya Revizyon, Ya da Tasfiye
Article Sidebar
Özet
Küreselleşme ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel boyutları olan karmaşık bir süreçtir. Öteki boyutları yanında küreselleşmenin özellikle ekonomik ve siyasal boyutu ulus-devletin geleceğini yakından ilgilendirmektedir. Öyle görünmektedir ki ulus-devletin son iki yüzyıldır sürdüğü saltanat devrini tamamlamıştır. Artık kendi sınırları içine kapanmış, vatandaşına istediği gibi muamele etmeye eğilimli, mal-hizmet ve sermaye akımlarına engeller koyan, buyurgan, tektipçi ve özgürlüklerden hazzetmeyen ulus-devlet döneminin kapanması kaçınılmazdır. Ulus-devletçi direnişin bütün dünyayı etkisine almış olan küreselleşme dalgasını tersine çevirmesi imkânsız görünmektedir. Bu koşullar altında şunu öngörmek mümkündür: ya ulus-devlet küreselleşmenin öne çıkardığı demokrasi, sivil toplum, çoğulculuk, serbest piyasa ekonomisi ile ekonomik ve siyasi özgürlükler ekseninde ciddi bir reforma tâbi tutulacak, ya da bundan önceki yüzyılların pek çok siyasal teşkilatlanma biçiminin akıbetine uğrayıp, zamanla tasfiye olacaktır.
Referanslar
Acar, M. (2009a), “Ulus-devletin İktisadi Modeli: Devletçilik, Müdahalecilik, Korumacılık," Stratejik Boyut, Yıl 1, Sayı 3, (Mayıs-Haziran-Temmuz 2009), ss. 77-88.
Acar, M. (2009), Düzleştirici ve Özgürleştirici Bir Süreç Olarak Küreselleşme, Ankara; Orion.
Bülbül, K. (2009), Zor ve Rıza: Küreselleşmeler Arasında Türkiye, İstanbul: Küre Yayınları
Cangızbay, K. (2009), “Ulus-devlet Nedir, Ne Değildir?" Stratejik Boyut, Yıl 1, Sayı 3, (Mayıs-Haziran-Temmuz 2009) ss. 13-16.
Kazgan, G. (2007), Küreselleşme ve Ulus-Devlet: Yeni Ekonomik Diizen, 4. bs., İstanbul: İstanbul Bilgi Üniv. Yay.
Kılıçbay, M.A. (2009), “Ulus-devlet ve Küreselleşme" Stratejik Boyut, Yil 1, Sayı 3, (Mayıs-Haziran-Temmuz 2009) ss. 17-20.
Manisalı, E. (2001), Yirmibirinci Yüzyılda Küresel Kıskaç: Küreselleşme, Ulusdevlet ve Türkiye, İstanbul: Otopsi Yayınları,
Ohmae, K (1996), Ulus-devletin Sonu, Çev, Z. Dicleli, İçinde: K. Bülbül, ed., Küreselleşnie Okumaları, Ankara: Kadim Yayınları,
Türe, I. (2009), “Küreselleşme, Kapitalizm ve Ulus-devlet," Ekonomik Yorumlar, Yıl 46, Sayı 530, (Nisan 2009) ss. 41-48.
Wade, R. (1999), “Sermaye Akışları Kavgasının Eşiğinde," Foreign Policy (Türkçe baskı), Kış 1998-99, İst.: İstanbul Bilgi Üniv,
Yurdusev, A.N. (2009a), “Ulus-devlet veya Üniter Devlet Nedir, Yenir mi İçilir mi," Zaman, 10.09.2009,