p-ISSN: 1305-4600
e-ISSN: 2792-0909
Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
Başlangıç: 2005
Yayıncı: Dr. Serkan Yorgancılar

Sınıf Siyasetinden Kimlik Siyasetine: Radikal Demokrasi ve Yeni Toplumsal Hareketler

Sınıf Siyasetinden Kimlik Siyasetine: Radikal Demokrasi ve Yeni Toplumsal Hareketler

Article Sidebar

Fatih Duman
Nasıl Atıf Yapılır
Duman, F. (2008). Sınıf Siyasetinden Kimlik Siyasetine: Radikal Demokrasi ve Yeni Toplumsal Hareketler. Demokrasi Platformu, 4(15). Geliş tarihi gönderen https://demokrasiplatformu.com/dergi/article/view/128


Özet

Küreselleşme süreci, ulus-devlet temelinde şekillenen sosyo-ekonomik ve siyasal düzende yapısal düzeyde değişimlere yol açmaktadır. Bu değişim süreci yaşanan ekonomik ve teknolojik dönüşümlerin küresel ölçekteki etkileriyle ilişkili olmakla birlikte, akla gelebilecek bütün alanlarda ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Bütüncül bir perspektifle bakıldığında, ekonomik alandaki değişim ve dönüşümlerin siyasal, kültürel ve ideolojik alanlardaki değişimlerle birlikte gerçekleştiğini tespit etmek çok zor değildir. Dolayısıyla en geniş anlamıyla küreselleşme adı verilen süreç, modernitenin krizi bağlamındaki tartışmaların ve bu çerçevede ifade edilen 'post' önekini taşıyan düşünsel akımların da tarihsel bağlamını oluşturmaktadır. Yaşanan ya da yaşandığı ileri sürülen dönüşümler ve bu çerçevede ifadesini bulan postmodernizm tartışmaları, siyaset bilimi literatürüne yeni kavramları taşımakta ya da eski kavramlara yeni anlamlar verilmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda gerçekleşen teorik tartışmalar, modern döneme atfedilen 'sinif kategorisi çerçevesindeki çözümlemeler ve politika önerileri yerine, "kimlik' kategorisini geçirmekte ve çoğulcu bir niteliğe sahip olan kimliklere göre şekillenen “yeni toplumsal hareketler' temelinde politika önerileri getirmektedir. Bu çalışma, bu değişim çerçevesindeki teorik tartışmaların sınırlı bir bölümüne odaklanacaktır.

Referanslar

ANDERSON, Perry, Antonio Gramsci : Hegemonya Doğu/Batı Sorunu ve Strateji, çev: T. Günersel, İstanbul: Alan Yayıncılık, 1988.

BARRETT, Michele, Marx'tan Foucault'ya İdeoloji, çev: Ahmet Fethi, İstanbul: Sarmal Yayınevi, 1996.

CASTLE, Dave, “Kalpler, Zihinler ve Radikal Demokrasi - Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe ile söyleşi-", Birikim, sayı 113, Eylül 1998.

ÇELİK, Nur, Betül, “Radikal Demokrasi, Çoğulcu Demokrasi ve Sol”, Mürekkep, sayı 7, 1997,

DELLALOĞLU, Besim F., "Habermas'ın Postmodern Muhafazakarlığı Eleştirisi", Toplumbilim, sayı 7, Ekim 1997,

DERRIDA, Jacques, Marx'ın Hayaletleri, çev: Alp Tümertekin, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2001.

EAGLETON, Terry, ideoloji, çev: Muttalip Özcan, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1996.

GRAMSCI, Antonio, Selections from the Prison Notebooks, ed. ve çev. Quintin Hoare ve Geoffrey Nowell Smith, Londra: Lawrence and Wishart, 1971.

GRAMSCI, Antonio, “Notes on the Southern Question", Selections from Political Writings: 1921-1926, ed. ve çev. Q. Hoare, Londra: Lawrence and Wishart, 1978.

GÜLTEKİN, Murat, Questioning Radical Democracy: Class Politics, Identity Politics and The Possibility of Socialist Practice, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, M.E.T.U, 1999.

JAMESON, Fredrick, “Fiilen Varolan Marksizm Üzerine Beş Tez", içinde, der. E. M. Wood ve J. B. Foster, Marksizm ve Postmodern Gündem, çev: A. Fethi, Ankara: Ütopya Yayınları, 2001.

KEYMAN, E. Fuat, “Globalleşme ve Radikal Demokrasi: Küçülen ve Parçalanan Dünya'da Siyaseti Anlamak”, içinde, Türkiye ve Radikal Demokrasi, İstanbul: Bağlam Yayınları, 1999.

KEYMAN, E. Fuat, "Postmodernizm, Kimlik Siyaseti ve Demokrasi", içinde, Türkiye ve Radikal Demokrasi, İstanbul: Bağlam Yayınları, 1999.

KUBALI, Hakan, Liberal Demokrasi'nin Eleştirisi, Radikal Demokrasi - Modernite ve Postmodernite Açısından-, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 1997.

LACLAU, Ernesto, "Sınıf Savaşı ve Sonrası", çev: Özkan Akdoğan, Birikim, sayı 5, Eylül, 1989.

LACLAU, Ernesto, "Ideology and post-Marxism", Journal of Political Ideologies, June 2006, 11 (2)

LACLAU, Ernesto & MOUFFE, Chantal, Hegemonya ve Sosyalist Strateji, çev: Ahmet Kardam ve Doğan Şahiner, İstanbul: Birikim Yayınları, 1992.

LACLAU, Ernesto & MOUFFE, Chantal, “Amasız Fakatsız Marksizm-Sonrası”, çev: Ahmet Kardam, Marksizm ve Gelecek, sayı: 5, Mayıs 1992.

LARRAIN, Jorge, İdeoloji ve Kültürel Kimlik, çev: Neşe Nur Domaniç, İstanbul: Sarmal Yayınevi, 1995.

MILIBAND, Ralph, "Sınıf Siyaseti”, çev: A. Ekmekçi ve A. Özkan, Birikim, sayı 5, Eylül 1989.

MOUFFE, Chantal, “Sol, Liberal Demokrasiyi Savunmalı”, İktisat Dergisi, sayı 340, Temmuz-Ağustos, 1993,

MOUFFE, Chantal, "Radikal Demokrasi : Modern mi, Postmodern mi?”, Modernite Versus Postmodernite, der. ve çev: Mehmet Küçük, 3. baskı, Ankara: Vadi Yayınları, 2000.

MOUFFE, Chantal, Demokratik Paradoks, çev: A.Cevdet Aşkın, Ankara: Epos Yayınları, 2002.

NALÇAOĞLU, Halil, “Ernesto Laclau: Alternatif Bir Epistemoloji ve Politika", Birikim, sayı 7, Kasım 1989.

PALMER, Bryan D., "Eski Konumlar/Yeni Zorunluluklar: Tarih, Sınıf ve Marksist Meta-anlatı”, içinde, der. E. M. Wood ve J. B. Foster, Marksizm ve Postmodern Gündem, çev: A. Fethi, Ankara: Ütopya Yayınları, 2001,

PILBEAM, Bruce, "Conservatism and Postmodernism: Consanguineous Relations or ‘Different Voices?", Journal of Political Ideologies, 6(1), 2001.

RORTY, Richard, “Habermas, Lyotard ve Postmodernite", Modernite Versus Postmodernite, der. ve çev: Mehmet Küçük, 3. baskı, Ankara: Vadi Yayınları, 2000.

TOWNSHEND, Jules, "Laclau and Mouffe's Hegemonic Project: The Story So Far”, Political Studies, vol. 52, 2004.

ÜŞÜR, Serpil Sancar, İdeolojinin Serüveni -Yanlış Bilinç ve Hegemonyadan Söyleme-, Ankara: İmge Yayınları, 1997.

WOOD, Ellen Meiksins, “Postmodern Gündem Nedir?", içinde, der. E. M. Wood ve J. B. Foster, Marksizm ve Postmodern Gündem, çev: A. Fethi, Ankara: Ütopya Yayınları, 2001.

YEĞEN, Mesut, “Liberal Demokrasiden Radikal Demokrasiye: Geçiş(sizlik)ler", Toplum ve Bilim, Kış, 2000-2001, sayı 87,

Article Details